shutterstock_2227292963-min.jpg

4 nuttige vragen die je moet stellen als je zelf verwarming gaat plaatsen

Het idee om zelf je verwarming te installeren is verstandig en kosteneffectief. Het is minder ingewikkeld dan je denkt, maar voordat je begint, zijn er wel een paar vragen die je moet overwegen. We staan klaar om je te helpen met enkele veelgestelde vragen en antwoorden voor wie zelf centrale verwarming wil plaatsen.

Waar plaats ik best mijn verwarmingsketel?

Moderne verwarmingsketels zijn niet meer zo luidruchtig en omvangrijk als vroeger, waardoor je ze niet per se ver van je leefruimtes hoeft te plaatsen. Het is zelfs gunstiger om je ketel op een centrale locatie in huis te installeren, bij voorkeur in de buurt van ruimtes waar je regelmatig warm water nodig hebt, zoals de badkamer en keuken. Dit zorgt ervoor dat er minder energie verloren gaat bij het transporteren van het warme water. Als je badkamer en keuken ver van elkaar verwijderd zijn, is het raadzaam om de ketel dichter bij de badkamer te plaatsen. Voor de keuken kun je altijd nog overwegen om een aparte elektrische boiler te gebruiken.

Waar plaats ik best mijn radiator?

Voor optimale warmtespreiding is het het beste om je radiator tegen een buitenmuur onder het raam te plaatsen. Zorg er natuurlijk voor dat deze muur goed geïsoleerd is. Een handige tip is om radiatorfolie achter je radiator te bevestigen, zodat de warmte wordt weerkaatst. Bij het bepalen van de locatie van je radiator moet je ook rekening houden met de lay-out van je ruimtes, omdat de lucht zich goed moet kunnen verspreiden voor een optimale verwarming.

Kiezen voor vloerverwarming of radiatoren?

Dankzij nieuwe technieken is het niet langer nodig om zowel vloerverwarming als radiatoren te plaatsen om een ruimte snel te verwarmen. Tegenwoordig kun je de ruimte volledig verwarmen met alleen vloerverwarming. Een extra voordeel is dat vloerverwarming op een lagere temperatuur werkt, waardoor het energiezuiniger is dan traditionele radiatoren. Als het niet mogelijk is om vloerverwarming te installeren in bepaalde ruimtes, kun je nog steeds radiatoren gebruiken.

Hoe kan ik op de beste manier de temperatuur van mijn radiatoren regelen?

Om de warmteafgifte van radiatoren te regelen in ruimtes waar dit niet nodig is, kun je ze het beste slim aansturen. Met een thermostatische kraan bepaal je wanneer en waar warmte nodig is. Bijvoorbeeld, de badkamer wordt vaak 's ochtends meer verwarmd en de woonkamer eerder 's avonds.

Met een thermostaat kun je de temperatuur per tijdstip van de dag instellen. Als je overdag niet thuis bent, kan de verwarming bijvoorbeeld lager staan. Met een slimme thermostaat ga je nog een stap verder en kun je je verbruik volgen via je smartphone, per kamer verwarmen en rekening houden met de gewoontes van je gezin. Kies altijd een thermostaat van hetzelfde merk als je verwarmingsketel, zodat deze compatibel is en een modulerende werking garandeert.

Ben je klaar om zelf aan de slag te gaan? Ontdek onze zelfbouwpakketten voor verwarming en meer!

Maak vandaag nog een afspraak in een van onze showrooms, waar onze adviseurs je graag vrijblijvend begeleiden bij het verkennen van alle mogelijkheden voor jouw nieuwbouw of renovatie.

Plan je afspraak

in Tips & nieuws

Plan nu je afspraak in één van onze toonzalen

TemseRoeselare Aarschot

Westerlo BrechtZottegem

Ben je overtuigd? Plan dan een vrijblijvende afspraak! 

Plan je afspraak

Maak een keuze uit onze zelfbouwpakketten en bereken je besparing!

Stel je pakket samen